Deutsch    English    
    Hotel - restaurant SKALINADA • Zavala • Hvar • 21465 Jelsa • Hrvatska
SKALINADA
O nama
Smještaj u hotelu
Dalmatinske kućice
Cjenik i rezervacije
Posebna ponuda
Kako doći do nas
Umjetnička galerija
Suveniri
HVAR
Hvar
Što svakako vrijedi vidjeti
MEDITERAN
Biljke u našem vrtu
Priča o agavi
Ribe, rakovi, školjke
Priča o cvrčku
Recepti i vino
 
.:  naslovna stranica
.:  impressum

  Priča o agavi

Sve su mediteranske biljke na svoj način posebne. Većina njih širi opojne mirise ili liječi neku bolest. Ipak uz agavu je vezana zaista unikatna priča.

Kažu da agava živi sto godina. Toliko joj treba da se od male iznikle biljčice pretvori u veliku zelenu grdosiju, širokih mesnatih zagasitozelenih listova obrubljenih bodljama. Raste posvuda, i na najčudnijim i nepristupačnim predjelima.

A onda, kada doživi sto godina, agava po prvi i jedini puta procvjeta. I tada umre. Iz njenog središta izraste velika zeljasta stabljika. Cvijet agave, vretenastih grana, kod nas naraste i do 8 metara. Na vrhovima se svake cvjetne grane nalazi grozd komuški. U svakoj je komuški mnoštvo sjemenaka.

Cvijet se vremenom osuši, odrveni i nagne, i konačno sruši. Komuške se također osuše i raspuknu, a sjemenke se rasprše. Ako ih dohvati vjetar, odnese ih na ona čudna i nepristupačna mjesta gdje narastu nove agave.

***

Agava (lat. Agave) je biljni rod iz porodice sunovrata sa oko 300 vrsta rasprostranjenih pretežno u Meksiku i susjednim područjima. U Sredozemlju i u Hrvatskom primorju udomaćila se vrsta Agave americana prenesena iz Amerike 1561. godine u Italiju.

Iz prividne ružice debelih mesnatih listova sporo raste debela zeljasta stabljika koja na vrhu tvori cvat. Nakon donošenja ploda biljka ugiba. Stabljika sa cvatom u Meksiku izraste i do 12 metara visine. Iako je suptropska biljka, agava može izdržati mrazove i do -10 C. Prema vlazi je indiferentna. Uspijeva na različitim vapnenim tlima. Uzgaja se u loncima ili sadi u parkovima.

Neke vrste agava (lat. Agave sisalana) daju vlakno sjajno bijele boje, a iz nekih se dobiva slatki sok (aguamiel) koji se može piti odmah ili se alkoholnim vrenjem dobiva napitak pulque (s oko 5% alkohola), nacionalno piće u Meksiku. Destilacijom se dobiva rakija tequila.

Više od 250 fotografija!
Foto galerija Skalinade nalazi se na svakoj stranici.
Na sve male slike moguće je kliknuti i vidjeti uvećanu sliku.

© 2005/2009 SPONA & DOBBIN ^^ na vrh stranice ^^

Sabine i Tonči Antičević
Hotel - restaurant SKALINADA • Zavala • Hvar • 21465 Jelsa • Hrvatska
tel. +385 21 767019 • fax. +385 21 718044 • e-mail. skalinada@inet.hr